Back to Top

Inschrijven nieuwsbrief

Recept - Chateaubriand

fto_recept_chateaubriandDe benaming Chateaubriand, verwijst naar de vorm van het Chateau de Combourg in Normandie, eigendom van, François René Vicomte de Chateaubriand.
Het gaat er om dat het stuk vlees een blokvorm heeft, te snijden uit het Kleinhoofd of Rump genaamd, of uit het middenstuk van de filet pur, het is gelijkals het maar een blok is, mals en fijn van structuur.

Neem een stuk van 500 gram voor 2 personen, aanbakken in een pan met 50/50 boter,olijfolie.

Dan 12 minuten op de rooster in een voorverwarmde oven op 200 graden laten  braden.

10 minuten rusten op een houten plank afgedekt met een stuk aluminiumfolie zodat de warmte naar binnen kan vloeien.

Dien op met een zelfgemaakte bearnaise of bordelaise, of ook eenvoudig met een paar schijfjes kruidenboter.

 

Voor de bearnaise:

  • eigeel
  • witte wijn
  • azijn
  • gesmolten, geklaarde boter
  • dragon
  • peper
  • zout

Klop eigeel, wijn en azijn op een matig vuur tot vaste mousse,  schuif van het vuur, voeg straalsgewijs geklaarde boter toe en werk af met dragon , peper en zout.

Voor de bordelaise:

Reduceer rode wijn tot de helft, neem dezelfde hoeveelheid demiglacé.
Glaceer een weinig sjalotten, voeg alles samen en bind met beurre manie
Lekker met wat  gesauteerde aardappeltjes en in boter gestoofde groentjes.

Terug naar overzicht >>